Zonnepanelen zitten niet in de basisopleiding en de kennis is breder dan de benodigde kennis van een huisinstallatie.
Er gaan grote stromen door de kabels en dat moet goed worden geregeld. Even een stekker in een stopcontact is te simpel, want hoe zit het dan met de zekeringen? En hoe veel stroom gaat er door die kabel als de zon echt schijnt? Recent heb ik de opleiding zonnepanelen gevolgd: drie dagen school en praktijk, berekenen, testen, plaatsen en (goed) aansluiten in de meterkast. Daar heb ik veel geleerd, hoe het moet en hoe het niet moet. Leveren van zonnepanelen doe ik niet, wel advies er over geven. En vooral hier geld ook: voorbereiding is een goede zaak, voor het plaatsen en voor het aansluiten. Dat scheelt kosten tijdens aanleg en daarna!
Het gaat niet altijd goed bij elektrische installaties of aansluitingen. Al snel wordt er gedacht dat "het wel kan". Of "het werkt toch"!
Maar vroeg of laat komen de problemen. Bij een wandcontactdoos op een houten wand die in de brand vliegt heeft men geluk als niet de hele wand in de brand vliegt.
Een verlengsnoer met nog een verlengsnoer zorgt er voor dat er (te) veel stroom gaat door die eerste stekker. En de snoertjes van een verleng of verloopsnoer zijn veel dunner dan de kabels in de wand!\
Oh ja, de verzekering dekt niet bij technische onvolkomenheden!
Laat eens kritisch naar je huidige installatie kijken!
Hier enkele voorbeelden:
Zonnepanelen zitten niet in de basisopleiding en de kennis is breder dan de benodigde kennis van een huisinstallatie.